HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Notebook Nedir? Notebok Toplanabilir mi?

Notebook Nedir? Notebok Toplanabilir mi?
Bu Yazıyla İlgili Ürünler

Bilgisayarlara alternatif olarak üretilen Notebooklar tüm dünya da büyük bir ilgi görmektedir. Bilgisayarlara oranla daha küçük ve hafif olan Notebooklar, gündelik e-posta kontrolü ya da video müzik dinleme gibi özellikler için oldukça kullanışlıdır. Hem batarya hem de priz yardımı ile kolayca çalışabilmektedir. Temel amaçların yanı sıra çok hafıza ve uygulama kurulumu gerektirmeyen işler için uygundur. Laptoplardan en büyük farklı ilk bakıldığında ekran boyutlarıdır. Notebookların ekranları laptoplara göre daha küçüktür. Notebook ekranlarında normal laptoplara oranla ağırlık faktörü daha önemli olduğu için flat panelli ekran teknolojileri kullanılmaktadır. Bu sebeple notebookların ekran çözünürlükleri ya da daha iyi bir söylemle ekran kaliteleri birbirinde farklıdır. Çok yüksek bir işletim hızı beklememekte isabetli bir karar olacaktır. Normal bir bilgisayara oranla geri dönüş hızı oldukça düşüktür.

Yukardaki maddelere ek olarak laptop üreticilerinin bilgisayarın toplam ağırlığını hafifletmek geri planda bulunan bir özelliktir. O yüzden bazı laptop markalarının ürünleri 4-5 kilogramlara kadar çıkabilmektedir. Notebook seçimleri yanınızda kolaylıkla size eşlik edebilecek ve fazla yer kaplamayacak birer aygıtlarıdır. Notebook bilgisayarlar Floppy sürücüler, CD ve DVD sürücüleri, kart okuyucuları gibi donanımları bulunmaz hatta kablosuz olarak uzun süre çalışabilmesi için bataryalar tasarlanmıştır. Laptoplarda durum böyle değildir daha fazla donanım özelliği vardır. Tabi ki piyasa fiyatı, ağırlıkları ve boyutları da bu oranlarda değişmektedir.

Notebook Tarihçesi Nedir?

Dünya ya tanıtımı neredeyse laptoplarla aynı zamanda olan Notebooklar, tarihçesi o kadar eski olan bir teknoloji değildir. 1989 yılında, NEC UltraLite ilk dizüstü bilgisayarı üretti. Bu laptop 5 kilogramın altındaydı. Daha sonra Apple tüm dünyaya Macintosh’u tanıttı. Mart 1991 yılına gelindiğinde ise Microsoft, dizüstü notebook bilgisayarlar için fare üretti. Trackball adı verilen bu toplu Mouse, laptop klavyesinin altında bir yerde yer almaktadır. 1998 yılında ülkemizde ilk Notebook servisi olan NOTEBOOK MERKEZİ kuruldu. Notebook tamiri ve Notebook Servisi olarak hizmet verilmeye başlandı. Bu sayede herhangi bir durumda merkezlerle iletişim kurulabilir ve destek yardımı alınılabilir. Bugün kadar bu merkezlere gelen çağılar genellikle notebook yavaş çalışıyor nasıl hızlandırabilirim üzerine olmuştur. Fakat geri dönüşler biraz can sıkıcıdır çünkü işletim sistemi yani CPU eskiyen notebooklarda çözüm artık yok denebilecek kadar azdır.

Notebook Toplamak Mümkün Müdür?

Bilgisayar toplamak günümüzde oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir. Fakat durum Notebooklara gelince aynı koşullar yoktur. Bir notebook aslen tek bir parçadan oluşur. Bilgisayarın kasası ana kartı ve işlemcisi ile birlikte satın almak mümkündür. Sadece bataryası değişim parçası olarak görülebilir. Zaten bir notebook alınmak isteniyorsa kesinlikle oyun oynamak ve video editlemek için doğru bir bilgisayar seçimi olmadığı bilinmelidir. Ek olarak hafıza arttırmak gibi özellikleri bulunur ve bu özelliklerle bazı programları indirilip kullanılabilir. Fakat ana kart değişimi ya da işlemci değişimi gibi özellikler pek mümkün değildir. Bunların dışında ek olarak klavye alınabilir tabi ki. Mekanik klavyeler bazı ofisler ve oyun oynarken aynı anla 6’dan fazla tuşun geri dönüşünü almak kolay olduğundan tercih edilebilir.

Dizüstü Bilgisayarlarda Oyun Oynanır mı?

Evet diğer önemli bir soru ise dizüstü bilgisayarlarda oyun oynanır mı? Bu sorunun cevabı oldukça basit aslında eğer yüksek kurulumu ya da hafızalı bir oyun oynamayacaksanız gayet tabi oynanabilir. Fakat PES gibi ya da VOLORANT gibi günümüz gençlerinin oynadığı en popüler oyunları oynamak için kullanmak istiyorsanız notebook sizin için doğru bir tercih olmayacaktır. Ekran çözünürlüğünün yetersizliği ve geri dönüşü yani tuşların geç cevap vermesi diğer masaüstü bilgisayarlara oranla daha yavaş olduğundan takım arkadaşlarınızla iletişim kopuklukları ve kaybetme gibi sorunlar meydana gelebilir. Eğer oyun oynamak için ısrarcıysanız piyasada oyun bilgisayarı olarak satılan birer dizüstü bilgisayarlar da mevcuttur fakat bilindiği üzere fiyatları normal bilgisayar ve laptoplara oranla yüksektir. Başka bir sorun ise uzun süreli kullanımda ısınmasıdır. İyi bir fan sistemi olmayan dizüstü bilgisayarlarda ana kart yanabilir ve bu geri dönüşümü olmayan bir yoldur. Bu sebepten dolayı bilgisayarınızı çöpe atmak zorunda bile kalabilirsiniz. Oyun oynamak için en kullanışlı bilgisayarlar her zaman masaüstü bilgisayarlardır.

 

Blog Kategorileri :
Donanım
Yayın Tarihi : 17-07-2021 10:00:15
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.