HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mouse Nedir? Mouse Çeşitleri Nelerdir?

Mouse Nedir? Mouse Çeşitleri Nelerdir?
Bu Yazıyla İlgili Ürünler

Bilgisayardaki en temel girdi birimlerinden birisi olan mouse ya da fare, günümüzde adından sıkça bahsettirmektedir. Oyun oynarken ya da iş yaparken sıkça kullandığımız bu aygıt, farklı çeşitlere ve dolayısıyla farklı özelliklere sahiptir. Peki en geniş tanımıyla mouse nedir? İlk olarak bu soruya cevap vereceğiz, ardından mouse’un tarihçesine göz atacağız ve son olarak mouse çeşitleri nelerdir? Sorusuna değineceğiz.

En Yeni En Ucuz Mouselara toptanbilgisayar farkıyla sahip olabilirsiniz.

Mouse Nedir?

Eski tipi fareye benzediği için bu isme sahip olan mouse, bilgisayarın girdi birimlerinden birisidir. Ekran üzerinde komut vermeye yaramaktadır. Temelde 2 adet tuştan ve ortasında yer alan bir tekerlekten oluşmaktadır. Farklı çeşitlerinde bu tuşlar ve sayıları da değişiklik göstermektedir. Temel amacı, bilgisayardaki imleci hareket ettirmek ve seçim yapmamızı sağlamaktır.

Mouse’un Tarihçesi

İlk mouse’un ortaya çıkışı, 1960’lı yıllarda olmuştur. Bu yıllarda bilgisayarın icadı gerçekleşmiş olsa da Douglas Engelbart, insanların bilgisayarı daha kolay kullanabilmeleri adına bu cihazı geliştirmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere fareye benzer bir görüntüsü vardır. Bundan yaklaşık 60 yıl önce icat edilen ilk mouse ise neredeyse tamamen tahta parçasından oluşuyordu! Yanlış duymadınız, oldukça ağır ve tahtadan oluşan bir mouse, dünyanın ilk bilgisayar faresi olarak bilinmektedir.

Daha sonrasında 1970 yılında farenin patenti alınmış ve geliştirilmeye başlanmıştır. 80’li yıllara doğru bilgisayar faresinde büyük bir değişim olmuş ve tekerlek yerine top kullanılmaya başlanmıştır. Eskiden hepimizi rahatsız eden ve sürekli bakıma muhtaç olan bu toplu fareler, o döneme göre yeni nesil teknoloji olarak kabul edilmekteydi. Topun hareket etmesi sayesinde fare içerisindeki miller hareket etmekte ve kablo yardımıyla bilgisayara aktarılmaktaydı. İşlemci de bu komutu ekrana yansıtmaktaydı. Ancak o dönem dahi kullanımı oldukça zor olarak kabul edilmiştir.

Günümüzde ise hareketleri daha kesin bir şekilde algılayan optik sisteme sahip fareler geliştirilmiştir. Bu sayede sinyalleri algılayarak bilgisayara ileten fareler, daha kararlı ve uzun ömürlü çalışmaktadır.

Mouse Çeşitleri Nelerdir?

Bağlanma ve yapı seçeneklerine göre farklı mouse çeşitleri bulunmaktadır. Bağlanma seçeneklerinde; kablolu, Bluetooth, radyo dalgalı ve kızılötesi fareler yer almaktadır.

Bağlanma Çeşitlerine Göre Fareler

  1. Kablolu Fareler: Bunlar, kablo yardımıyla veri gönderen farelerdir. Kablo içerisindeki iletken teller, USB portuna bağlanarak cihazın işlemcisine verileri aktarmaktadır. Günümüzde daha çok ofis ortamlarında kullanılsa da artık yerini kablosuz çeşitlere bırakmaya başlamıştır.
  2. Bluetooth Fareler: Bu çeşitteki farelerin çalışma mantığı ise dalgalardır. Bluetooth dalgaları sayesinde çalışan fareler, bir pilden aldığı güçle verileri bilgisayara gönderir. Ancak pil ömrü tükenmeye yakın veri gönderme sırasında sorunlar yaşanmaya başlar. Farenin modeline göre algılama mesafesi de artmaktadır.
  3. Radyo Dalgalı Fareler: Uzun mesafelerde bile algılama yeteneğine sahip farelerdir. Radyo frekansı aracılığıyla veri gönderirler. Ev ortamında pek kullanılmamaktadır.
  4. Kızılötesi Fareler: Bu fare türleri de kızılötesi ışınlarla veri göndermektedir. Ancak bu fare çeşitleri de günümüzde işlevsel olmadığından pek kullanılmamaktadır.

Yapı Seçeneklerine Göre Fareler

Yapı seçeneklerinde ise iki tür mouse bulunmaktadır. Mekanik ve optik fareler. Şöyle tanımlanabilir:

  1. Mekanik Fareler: Eski nesil mouse çeşitleri arasında yer almaktadır. İçerisindeki top aracılığıyla hareketi algılar ve bilgisayara iletir. Günümüzde neredeyse hiç kullanılmamaktadır.
  2. Optik Fareler: Bu fareler, ışığın gücünden faydalanarak çalışmaktadır. Kablolu ya da kablosuz olabilir. Farenin altındaki ışık, harekete karşı duyarlıdır. Bu sayede hareketin yarattığı değişikliği bilgisayara iletir. Optik fareler de ikiye ayrılmaktadır. Led ışıkla çalışan ve lazer optikli fareler, bu çeşitlerdendir.
  3. Lazer Optik Fareler: Lazer optik fareler, gaming mouse olarak da bilinmektedir. En ufak hareketleri dahi algılar ve oyunlarda büyük bir avantaj sağlar. Fiyatları da binlerce lirayı bulmaktadır.
  4. Ledli Fareler: Bu fareler ise en yaygın kullanılan fare çeşitleri arasındadır. Led ışığın hareketi algılaması sonucu çalışırlar.

 

Blog Kategorileri :
Donanım
Yayın Tarihi : 04-08-2021 18:50:48
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.