HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ekran Kartı Hataları ve Hızlı Çözümleri

Ekran Kartı Hataları ve Hızlı Çözümleri
Bu Yazıyla İlgili Ürünler

Ekran kartı hataları şüphesiz bilgisayar bileşenleri arasında en sık karşılaştığımız hataların başında geliyor. Ekran kartı tamiri yapan bilgisayarcılar mevcut olsa da kendi başımıza da bu hataların üstesinden gelebiliriz. Ekran kartı hatalarının çözümü basit olduğu gibi donanımsal teknik zor çözümlerde olabiliyor. Ekran kartı tamirinde genelde donanımsal hatalar giderilir. Ekran kartı tamircisi olarak nitelendirilen meslek grupları bu parçanın tamiri ile uğraşır. Peki hataların bir kısmını kendi başımıza çözebilir miyiz? Evet çözebiliriz. Bu yazımızda en sık karşılaşılan ekran kartı hatalarından bahsetmek istiyoruz. Ekran Kartı Hatalarının çözümlerine ilişkin işlemleri yerine getirirken dikkatli okumanızı gözden hiçbir şeyi kaçırmamanızı tavsiye ederiz. En ufak gözden kaçırılan ayrıntı hatanın çözümünü zorlaştırabilir ve sizi psikolojik olarak ekran kartınızın çözümü olmadığına inandırabilir. Bu yüzden dikkatli okuyup işlemleri dikkatli şekilde yapmak sorunların hızlı şekilde giderilmesine yardımcı olacaktır.

Oyun oynarken ekran kartı hatası ile karşılaşmak en sıkıcı durumlardan bir tanesi, yine bunun yanında ödevinizi veya kaydetmediğiniz bir belgede ekran kartı hatası almanız tüm emeğinizin çöpe gitmesi demektir. Bu yüzden bilgisayarımızda yer alan ekran kartının hatasız maksimum seviyede çalışması için önlemler almak gerekir. Ekran kartınız hata vermemesi için küçük önlemler alabilirsiniz.

Hadi gelin hep birlikte ekran kartı tamirine ihtiyaç duymadan cebimizden kuruş para harcamadan evde ekran kartı sorunlarını birlikte çözelim.

Sürücünün güncel olmaması nedeniyle ekran kartı hataları

Ekran kartı driveri olarak bilinen ekran kartı sürücüsünün güncel olmaması beraberinde bir çok sorunu getiriyor, basit gibi görünse de ekran kartının sürücüsünü güncellediğinizde ekran kartınızın doğru çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Ekran kartı driverini nereden indirebilirim diye düşünüyorsanız AMD Ekran kartı driverları için http://support.amd.com/en-us/downloadurl adresini kullanabilir, NVIDIA ekran kartı driverlarını yüklemek için ise http://www.nvidia.com.tr/driversadresini kullanabilirsiniz.

Ekran kartı driverlarını bu iki websitesini ihtiyacınıza göre kullandığınız markaya göre değerlendirebilirsiniz. Slim Drivers programı tam bir driver yükleme canavarı bu programı mutlaka araştırmalısınız!

Aşırı ısınma nedeni ile karşılaşılan ekran kartı hataları

Ekran kartlarında sıcaklığı sabit tutmak için fanlar bulunmaktadır. Ekran kartlarının ısınması normal olsa da aşırı ısınan ekran kartları gelecekte arızanın yaşanması sinyalini vermektedir. Ekran kartınızın sıcaklık nedeni ile ısınması, ekran kartınız üzerindeki bazı parçaların erimesine, parçaların hasar görmesine hatta sürücülerine zarar verebilir. Bu zarar karşısında ekran kartı hatalarında en çok karşılaşılan ekran kartı yanması, çalışmaması hatası ile karşılaşabilirsiniz. Ekran kartınızın ısınmaması için yapacağınız önlemler çok kolaydır, iyi bir soğutucu iyi bir kasa soğutucusuna ihtiyacınız vardır. Ekran kartı hatalarının en başında gelen ısı sorununu soğutucu ile çözebilirsiniz. Ekran kartının ısınıp ısınmadığını nasıl anlarım diye kara kara düşünüyorsanız, Core Temp isimli programı kullanabilirsiniz. Bu program sayesinde ekran kartı sıcaklığınızı bilgisayar sıcaklığınızı takip etmek oldukça kolaydır.

DirectX sürücülerinin bozuk olması nedeniyle ekran kartı hataları

Ekran kartı hatalarının giderilmesinde atlanan ve göz ardı edilen şeylerin başında DirectX sürücülerinin bozuk ve güncel olmamasına dikkat edilmemesi geliyor. Bu sürücünün güncel olmaması, sürekli hatalarla karşılamanıza sebep verebilir. Directx sürücünüzün güncel olup olmadığını ve en güncelini https://support.microsoft.com/tr-tr/kb/179113adresinden takip edebilirsiniz.

Kayıt defterindeki bozulmalar nedeni ile oluşan ekran kartı hataları

Kayıt defterleri gereksiz olarak görülse de işletim sistemimizde önemli yer kaplamaktadır. Her şeyi denediğiniz halde, ekran kartı hatalarını çözemediyseniz kayıt defterlerine göz atmanız gerekmektedir. Kayıt defterindeki bozulmalar ekran kartında hatalara sebep vermektedir. Kayıt defterinizi düzeltmek için kayıt defter düzeltici CCleaner tarzı programlar kullanabilir. Windows'unuzu denetim masasından onarabilir veya tekrardan windows işletim sisteminizi kurmak olabilir. Bu işlemler ile kayıt defterinizi onarabilir ekran kartı hatalarının önüne geçebilirsiniz.

Ekran kartı sorunlarında diğer çözümler

Bu yazımızda ekran kartı hatalarının genel nedenlerinden bahsettik ve çözümlerini anlattık, teknik servisimize gelen kullanıcıların çoğu FPS sorunundan bahsetmekte, ekran açılırken ekranın bozuk şekilde gelmesinden bahsetmekte, oyuna girerken oyundan atma sorunu yine ekran kartı hatalarının başında geliyor, ekran kartınızda bir hata varsa oyundan atma ile karşılaşabilirsiniz. Oyundan atma sorunu genelde oyun ayarlarıyla da ilgili olabiliyor. Oyun ayarlarından ekran kartınıza göre ayar ve optimize etmek bu hatanın önüne geçmenizi sağlayacaktır. Ekran kartı FPS düşmesine neden olduğu gibi oyunun ortasında da kabusunuz olabilir. Yukarıda size bahsettiğimiz konular dışında "Güç Kaynağı" Ekran kartınıza yeterli gelmiyor olabilir. "Anti Virüs ve Malwarebytes Anti-Malware" programları ile genel bir virüs taraması yapmanızda diğer çözümler olarak gösterebiliriz.

Yayın Tarihi : 23-08-2021 17:34:51
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.