HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Anakart Nedir? Ne İşe Yarar?

Anakart Nedir? Ne İşe Yarar?
Bu Yazıyla İlgili Ürünler

Bilgisayarlar başta olmak üzere birçok dijital sistemde yer alan en önemli parçalardan birisi de anakattır. İngilizcesi motherboard olan anakarta neden Türkçe bu ismin verildiğini daha kolay anlayabilirsiniz. İlk kişisel bilgisayarlardan çok önce çıkan modern anakartlar hakkında bu yazımızda bilgi alabilirsiniz. Bu sayede anakart nedir? Anakart ne işe yarar? Anakart seçimi neye göre yapılır? Anakart Modelleri Ve anakart fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Anakart Nedir?

Anakart, bir dijital sistemde olması gereken birçok donanımı içerisinde barındırmaya olanak sağlayan bir parçadır. Bilgisayar üzerinden örnek giderek anlatalım. Bir bilgisayar için ana kart, adeta bir teknik direktör görevi görmektedir. Donanımlar arası veri akışını sağlar, onlara gerekli gücü verir ve stabil çalışmalarını sağlar.

Anakart teknolojisi, sadece bilgisayarlarda kullanılmaz. Akıllı telefonlardan tutun da saatlere kadar her yerde görebilirsiniz. Hatta bir buzdolabı içerisinde dahi görmeniz mümkündür. Zira dijital bir sistemin çalışabilmesi için anakart üzerinde konuşlanan donanımlara ihtiyaç vardır.

Anakart; RAM, Bios pili ve işlemci başta olmak üzere birçok donanıma ev sahipliği yapar. İçerisinde yer alan slotlar sayesinde RAM ve ekran kartı boyutunu artırabilir ve bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Bu nedenle anakart ismi uygun görülmüştür. Zira neredeyse her donanımdan o sorumludur. İlk dönemlerde planar board olarak telaffuz edilse de, zamanla mainboard ve motherboard isimleri daha ön plana çıkmıştır.

Anakart Ne İşe Yarar?

Anakart nedir sorusundan sonra bir de işlevlerine göz atalım.

  1. Anakart, bilgisayarınızın performansını ve gücünü belirleyen temel donanımlardan birisidir.
  2. Slotlar sayesinde birden fazla RAM ve ekran kartı barındırmayı sağlar.
  3. Sistem bileşenleri arasındaki iletişimin kurulmasını ve bu sistemlerin koordineli çalışmasını sağlar.
  4. Veri akışı sağlayarak da sistem bileşenlerinin daha uyumlu olmasında çok büyük bir rolü vardır.

Yukarıdaki işlevler oldukça önemlidir. Zira sistem bileşenleri, anakarta takılarak kullanılabilir. Özellikle de ekran kartı ve RAM gibi performansı doğrudan etkileyen bileşenler, ekran kartı ile uyumlu olmalıdır. Bazı gelişmiş ekran kartları, bilgisayarların daha hızlı çalışabilmesi adına fazladan slot barındırmaktadır. Bu slotlar sayesinde RAM ya da ekran kartı hafızasını yükseltmek mümkündür. Kısaca ekran kartı nedir derseniz, bir ev olarak tanımlayabiliriz. Sistem bileşenleri ise bu evin içerisindeki eşyalar olarak algılanabilir.

Anakart Seçimi Neye Göre Yapılır?

Gelelim en kritik soruya. Evet bu soru kritiktir çünkü anakart seçimi yapmak, sistem toplamanın ilk aşamalarından birisidir. Anakartı ilk olarak hangi amaçla seçeceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Örnek olarak anakartı oyun için mi yoksa standart kullanım için mi kullanacaksınız? Buna göre farklı anakart seçimi yapılabilir. Zira her anakart, her işlemci ile uygun olmayabilir. Tıpkı turiste Türkçe konuşmak gibi bazı anlaşmazlıklar meydana gelebilir. Bu yüzden bilgisayar toplamadan önce anakart seçimi, anakart seçimi yapmadan önce de işlemci seçimi yapmanız gerekmektedir. Bunu da kullanım amacına göre belirleyebilirsiniz.

Eğer iş ile ilgili durumlarda kullanmak istiyorsanız, standart bir işlemci yeterli olur ve buna uygun bir anakart seçmek gerekir. Ancak oyun oynamak ya da yüksek performans gerektiren uygulamalarla haşır neşir olmak istiyorsanız, yeni nesil işlemcilerden faydalanmanız gerekir. Bunun için de bu işlemcilerle uyumlu çalışan anakart seçimi yapmanız gerekmektedir.

Anakart Fiyatları

Gelelim anakart fiyatları hakkındaki bilgilere... Bilgisayar için anakart seçimi yapacaksanız, kur fiyatlarına göre değişse de ortalama 500 liradan başlayan fiyatlarla bir anakart bulabilirsiniz. Ancak daha farklı makineler için anakart seçimi yapacaksanız, anakart fiyatları bu konuda çok daha düşük ya da yüksek fiyatlara çıkabilir.

Blog Kategorileri :
Donanım
Yayın Tarihi : 04-08-2021 18:19:31
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.