HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ram Nedir? Ne İşe Yarar? Kapasitesi Nedir?

Ram Nedir? Ne İşe Yarar? Kapasitesi Nedir?
Bu Yazıyla İlgili Ürünler

RAM ya da RAM bellek, bilgisayarlarımızda olması zorunlu olan donanımlardan birisidir. Özellikle de telefon ve bilgisayar alırken ilk dikkat ettiğimiz özelliklerden birisidir. Zira insanların gözünde RAM=cihazın gücü olarak bilinmektedir. Peki esasında RAM nedir? RAM ne işe yarar ve RAM kapasitesi nedir? Gelin bu sorulara kısaca açıklık getirelim.

Ram nedir, ne işe yarar, ram hızı neden önemlidir? Gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Ram diğer adı ile bellek hakkında şehir efsaneleri olmakta ve sanki tek başına hızda yeterliymiş gibi bir algı oluşmaktadır. Tüm bu sorulara cevap verdik. Yazımızı baştan aşağı okuyabilirsiniz. Ram çeşitleri, ram fiyatları sitemizden kolaylıkla güvenilir şekilde satın alabilirsiniz.

RAM Nedir?

Random Access Memory ya da Rastgele Erişimli Hafıza olarak açılabilen RAM, bir çeşit hafıza ve depolama birimidir. Peki neyi depolar? Tabii ki işlenecek olan verileri. Bu verileri, istendiği an işlemciye hazır olarak sunabilen RAM, bu sayede cihazın yapacağı işlemleri daha hızlı gerçekleştirmesini sağlar. Bir nevi tarayıcımızdaki önbellek sistemi gibi çalışır. RAM belleğinin sakladığı hafıza, harddisklerdekinin aksine geçicidir. Bu nedenle bilgisayar kapatıldığında hafıza sıfırlanmaktadır. RAM fiyatları ise aşağıda açıklayacağımız özelliklere göre değişiklik gösterir.

RAM Tüketimi Nedir?

RAM nedir sorusu kadar, RAM tüketimi hakkında da bilgi edinmek gerekir. RAM tüketimi, uygulamaların gereksinim duyduğu veriler için harcanan RAM alanıdır. Genel olarak Google Chrome uygulaması bilgisayarlardaki RAM tüketiminin en büyük üyesidir. Zira sürekli olarak veri eşitler ve arka planda çalışır. RAM bellekteki aşırı tüketimin nedeni işte bu işlemleri yapabilmesi içindir.

RAM seçiminde dikkat edilmesi gereken, RAM tüketiminin mutlaka RAM hafızasından az olması gerektiğidir. Daha basit açıklarsak: Ne kadar ekmek o kadar köfte! Eğer siz ağır programlar kullanmak ve oyun oynamak istiyorsanız, yüksek hafızaya sahip RAM bellek almalısınız. Eğer ofis uygulamalarını kullanmak ve internette gezinmek istiyorsanız daha düşük hafızalı RAM bellekler işinizi görecektir.

RAM Bellek Ne İşe Yarar?

Daha önce de açıkladığımız gibi RAM bellek, bilgisayardaki programların verilerini, işlemciye daha hızlı bir şekilde ulaştırmaya yarar. Bu nedenle işlemin yerine getirilmesi için buna uygun bir kapasite gerekir. Eğer bu kapasite yoksa, ne yazık ki işlem yerine getirilemez. Örnek olarak bir oyundaki minimum RAM gereksinimi 8 GB ise ve bilgisayarınız 2 GB RAM belleğe sahipse, oyunu açamazsınız.

RAM bellek sayesinde bilgisayarı kullanmamız mümkündür. Bu nedenle birçok şeyi ona borçluyuz. Oyunları daha hızlı oynamamızın ve programları daha kısa sürede açabilmemizin mimarlarından birisidir.

RAM Bellek Nasıl Çalışır?

RAM, içerisinde kutucuk görünümünde hücreler barındıran bir donanımdır. Bu hücreler, verileri depolamakla sorumludur. Başlatma tuşuna basıldığında RAM, elektrikle enerji almaya başlar. Çalışan RAM bellek, bilgisayarda çalışan hizmetlerin ve uygulamaların verilerini işlemciye aktarmak için depolar. Daha sonrasında işlem gerektiğinde işlemciye hazırdaki bu verileri iletir. Bu sayede sistemin yükünü sırtlamış olur. Bir levazım dolabı olarak da adlandırılabilen RAM, kapasitesine güvenerek bu işlemi yapar. Eğer kapasite işlem için yeterli değilse cihazın yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle arka planda çalışan uygulamaları temizlemek gerekebilir.

RAM Kapasitesi Nedir?

Sadece bilgisayarlarda ya da telefonlarda RAM bellek bulunmaz. Aynı zamandaki dijital birçok cihazda RAM bellek mevcuttur. Mesela akıllı saatlerde de RAM bellek bulunur. Ancak bu belleğin boyutları genel olarak 256 ya da 512 MB’dır. Telefonlarda ise bellek boyutları daha yüksektir. Günümüzün modern akıllı telefonlarında RAM boyutları 16 GB’a kadar ulaşabilmektedir. Bu cihaz, Xiaomi Black Shark telefonudur.

Bilgisayarlarda ise RAM kapasitesi telefonlara benzerdir. Ancak bilgisayarlarda daha fazla uygulama çalıştığı için RAM kapasiteleri 16 GB ile sınırlı değildir. Günümüzdeki modern laptoplar, minimum 4 GB RAM ile üretilmektedir. Maksimum değer ise 128 GB olarak bilinmektedir. Tabi teknoloji ile birlikte bu boyutları artacağı da şüphesizdir.

Ancak ufak bir bilgi daha düşelim. ABD’de yer alan Titan isimli süper bilgisayar, 710 bin adet 144 GB RAM kullanmaktadır. Çin’de yer alan Sunway TaihuLight ise 310 bin adet 720 GB RAM ile çalışmaktadır. Bize ise sadece bir tanesi yetmektedir. :)

 

Blog Kategorileri :
Donanım
Yayın Tarihi : 04-08-2021 18:53:04
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.