HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mekanik Klavye Nedir? En İyi Mekanik Klavyeler

Mekanik Klavye Nedir? En İyi Mekanik Klavyeler
Bu Yazıyla İlgili Ürünler

Mekanik Klavye Nedir?

Klavye seçimi günümüzde gördüğümüz bilgisayarların en önemli aşamalarından biridir. 2 çeşidi bulunan klavyelerin en çok tercih edilen modeli olan mekanik klavyeler, oyuncular ve ofis çalışanlarının vazgeçilmezleri arasındaki yerini halen korumaktadır. Tarihi bakımından 1980lere kadar uzanmaktadır. O dönemlerde kullanılan mekanik klavyeler sağlam yapıda ve uzun ömürlü olması ile dikkat çekmiştir. Mekanik klavye en basit haliyle her bir tuşa ait bağımsız mekanik anahtar bulunduran klavye çeşididir. Bu anlatımda belirtildiği gibi bu klavyelerde her bir tuşa ait "switchler” bulunmaktadır daha doğru bir anlatımla birbirinden bağımsız anahtarlar bulunmaktadır. Oyuncular için daha kullanışlı olmasının sebebi ise bu klavyelerin daha düşük bir tepkime hızı bulunmasıdır.

Mekanik Klavyelerin Özellikleri Nelerdir?

Oyun oynamaya meraklı iseniz ya da çalıştığınız iş gereği çok fazla yazı yazmak gibi klavyeyle çok meşgul olacak işler yapıyorsanız mekanik klavye tam istediğiniz çeşit olabilir. Esnek, dayanıklı ve uzun ömürlü olması gibi özelliklerde tercih edilme nedenlerinin başında yer alabilir. Fiyat bakımında piyasadaki diğer klavyelere oranla biraz pahalı olsa da uzun vadeli kullanım özelliği sayesinde verilen paraya mutlaka değecektir.

Mekanik Klavye mi Normal Klavye mi?

Günümüzde mekanik klavye hakkında bilgi almak için arama motorlarından aratılırken en çok karşımıza çıkan soruların başında mekanik klavye mi yoksa normal klavye mi daha kullanışlı ve uzun ömürlüdür sorusunun cevabı aranmaktadır. Kullanım amacına göre farklılıklar gösteren klavye çeşitlerinin birbirinden farklı özellikleri sayesinde istenilen ölçütlerde bir klavye edinmek mümkündür.

Normal klavyelerin ana yapısında plastik ve zarlı mekanizma bulunmaktadır. Aynı zaman da üretim maliyeti düşük ve kullanım ömrü azdır. Mekanik klavyelerde ise durum tam tersidir: Daktilo ile de kullanılan bu klavyelerin üretim maliyeti yüksek fakat kullanım ömürleri oldukça fazladır. Birbirinden bağımsız tuş tasarımı özelliği sayesinde birçok tuşa aynı anda basılıp tepki alınabilir ancak bu normal klavyelerde bu özellik yalnızca 6 tuşla sınırlıdır. Mekanik klavyelerin renkli ve ışıklı yapıları sayesinde oyuncular için vazgeçilmezler arasında yer almaktadır.

Mekanik Klavyeler Yıkanır mı?

En çok merak edilen bir diğer sorular ise mekanik klavyeler yıkanır mı? Su ile ya da farklı bir temizleyici ile temizlemek mümkün müdür? Oyuncular günlerinin büyük bir kısmını ekran karşısında elleri klavyede geçiriyor. Durum böyle olunca klavyenin konulduğu masa üzerinde bir yaşam alanı oluşması işten birle değil. Yemek kırıntıları günümüzde bu konu hakkında klavye üreticiler tarafında klavye temizliği sağlamak için çeşitli yöntemler sunulsa da yıkamak kullanıcılar için daha kolay bir yöntem olarak gözükmektedir. Üreticiler bu konuda çok net bir duruş sergiliyorlar. Mekanik klavyeler yıkanmaz. Sadece mekanik değil normal klavyelerde yıkanmaz. Buna sebep olarak klavyelerin tuşlarının iç katman yapısında iletim için birer elektrik devresi bulunmasıdır. Yıkanması durumunda klavye bir daha çalışmayabilir ya da daha kötüsü olarak tekrar elektrikle birleştiğinde yangın çıkabilir.

Mekanik Klavye Önerileri (3 Model Öneri)

Tarihi çok eskiye dayanan mekanik klavyelerin çeşitleri bulunmaktadır. Bu sınıflandırma ise klavyede kullanılan anahtar türüne göre yapılmaktadır. Bilinen ilk mekanik klavye anahtar çeşidi Cherry MXaynı zamanda en kaliteli ve sağlam anahtar çeşididir. Cherry MX firması tarafında 1987 yılında patenti alanın bu tür klavyelerin 2007 yılında patent süresi dolmuştur. Bunu bilen büyük firmalar aynı özelliklere sahip klavyeleri piyasaya sunmaya devam etmiştir. Mavi ve yeşil anahtar çeşidi bulunan Cherry MX firması bu çeşitlerde değişkenlik göstermektedir.

Cherry MX Mavi anahtar çeşidi: Yaklaşık olarak 50 milyon tuş tıklama özelliğine sahiptir. Klik sesi diğer çeşitler göre daha fazladır. Hissiyat bakımında ağırdır ve ayrıca atlama noktasına sahiptir.

Cherry MX Yeşil anahtar çeşidi:Yaklaşık olarak mavi anahtar çeşidinde de olduğu gibi 50 milyon atlama noktasına sahiptir. Hissiyat noktası oldukça ağır ve atlama noktası da vardır. 80 cN hareket kuvvetine de sahip olduğu bilinmektedir.

Genellikle ofis ortamlarında tercih edilen ve klik sesi düşük olan anahtar çeşitleri ise kahverengi veya renksizdirler. Mavi ve yeşile göre daha az kuvvet gerektiren bu tür klavyelerinde atlama noktası vardır.

Cherry MX Kahverengi anahtar çeşidi: 60 cN hareket mekanizması kuvvetine sahip olan bu anahtarda atlama noktası bulunmaz ancak oldukça sessizdir klik sesi kısıktır.

 

Blog Kategorileri :
Donanım
Yayın Tarihi : 16-07-2021 19:20:31
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.